Filtning

Hvis du vil være sikker på at holde varmen, er uld det bedste.

Du kender sikkert uldens gode egenskaber fra strikkede sweatere og sokker, og jeg har da også selv strikket en masse uldting gennem tiden. Strikning er faktisk et håndarbejde, jeg har været meget glad for, siden jeg var en stor pige. Gennem tiderne har jeg forsøgt mange forskellige teknikker og det sidste i strikgenren, jeg har bevæget mig ind på, er filtning af strik. Men uld kan også filtes uden at være strikket først. Der begynder jeg med kartet uld, som bearbejdes med vand og sæbe og rigtig meget "knofedt". Det kan godt være, at det i første omgang lyder som om, at uld der "bare" er filtet sammen ikke er særlig stabilt eller holdbart, men ved filtning fås faktisk et meget formstabilt og særdeles holdbart produkt.

Jeg har arbejdet meget med uld, fordi uld har nogle fantastiske egenskaber. Det har gode isolerende egenskaber på grund af luft mellem fibrene, og samtidig er det vandafvisende, men gennemtrængelig for vanddamp. Disse egenskaber gør uld meget anvendelig som beklædning.

Uld kan indeholde op til 35% fugt uden at virke våd og vil stadig føles varm. Derudover kan uld regulere varmen, fordi der skabes varme når uld optager fugt. Når ulden atter afgiver fugten i tør luft, forbruges varme og ulden virker da kølende.

Hvis det handler om at holde varmen om fødderne, kan jeg "varmt" anbefale den filtede hjemmesko, hvor jeg arbejder med merinould fra Australien. Merinould er en fin og blød beklædningsuld af meget høj kvalitet, som blandt andet anvendes til undertøj og finere vævede stoffer. Alle mine sko er unika og er fremstillet som rent håndarbejde.

Uldhår består af protein, og hver fiber er dækket af små taglagte skæl. Ved vask eller anden behandling med vand og sæbe trækker uldhårene sig sammen, hvorved skællene stritter og fibrene griber ind i hinanden. Når ulden samtidig gnubbes, hager fibrene sig sammen. Dette gør at uldarbejdet kryber og bliver tykkere og stivere.